Att äga och bo med bostadsrätt innebär att man är medlem i en ekonomisk förening som har till ändamål att upplåta lägenheter med bostadsrätt, dvs. rätten att bo i en lägenhet i föreningen under obegränsad tid.
Föreningens årsstämma är dess högsta beslutande organ, där varje medlem i föreningen har en röst. Om flera medlemmar innehar en bostadsrätt gemensamt, har de bara en röst tillsammans. Ordinarie årsstämma hålls i regel i maj månad.
Föreningens styrelse väljs av årsstämman och är föreningens verkställande organ. Styrelsen sköter förvaltningen av föreningens tillgångar.
Styrelsen prövar bl.a. frågan om medlemskap i föreningen. Den som vill bli medlem, dvs. förvärvar bostadsrätten till en lägenhet i föreningen, ska även ha för avsikt att bo i föreningen. Styrelsen kan upplysa om vilka rutiner som gäller vid överlåtelse av en lägenhet. Ett exemplar av överlåtelseavtalet, där ansökan om medlemskap normalt ingår, lämnas till styrelsen via Riksbyggen, som för föreningens räkning administrerar medlemsfrågor. Nödvändiga blanketter finns att tillgå på Riksbyggens hemsida.
Om försäljning/överlåtelse sker via mäklare, ser denne normalt till att rätt information kommer till styrelsen via Riksbyggen.
Uppsägning för utträde ur föreningen ska också ske skriftligen.
Bostadsrättshavaren har både rättigheter och skyldigheter för sin lägenhet som regleras av bostadsrättslagen (BRL) och föreningens stadgar. Våra stadgar är anpassade till Riksbyggens normalstadgar och finns på annan plats på denna hemsida.
Gränsdragningen mellan föreningens och bostadsrättshavarens ansvar innebär att bostadsrättshavaren på egen bekostnad ska hålla lägenheten och tillhörande utrymmen i gott skick och följa föreningens stadgar och styrelsens beslut.
Bostadsrättshavaren ansvarar bl.a. för:
Vid reparation på grund av brand, vattenledningsskada eller ohyra gäller vissa inskränkningar i bostadsrättshavarens ansvar (se stadgarna).
Föreningen ansvarar i princip för underhåll och skötsel av resten av hus och mark. Till exempel är fasader, tak, fönsterkarmar, entréportar och gemensamma installationer liksom alla gemensamma utrymmen och den gemensamma marken föreningens ansvar.
Trappstädningen är utlagd på entreprenad och sker normalt en gång per vecka. Även trädgårdsskötseln liksom skötsel av lekplatsen är utlagd på entreprenad. På våren hjälps vi alla åt vid ett tillfälle att tillsammans städa våra lokaler och markytor.
Föreningen och hantverkare anlitade av föreningen måste få tillträde till lägenheten när arbeten som inte åligger bostadsrättsinnehavaren ska utföras, till exempel målning av fönster, ventilationskontroll eller installationer av intresse för hela föreningen. Lägenhetsinnehavaren kan då bli ombedd att lämna en nyckel i lägenhetens nyckelfack (vanligtvis i ytterdörren), om ingen kan vara hemma vid tillträdet.
Föreningen och dess styrelse har ansvar för att omedelbart ingripa om bostadsrättshavarens skyldigheter inte efterlevs när det gäller kraven på sundhet, ordning och gott skick inom föreningen.