En bostadsrättshavare har tämligen stor frihet när det gäller att inreda och förändra sin lägenhet, men även ett betydande ansvar för att sköta och underhålla lägenheten så att den inte förlorar i värde. Här följer en del tips om vad man själv kan göra för att förebygga problem och minska kostnaderna.
Vattenlås och golvbrunnar behöver rensas då och då för att det inte ska bli stopp. Hur ofta de ska rensas beror naturligtvis på hur mycket de används, minst två till tre gånger per år. Glöm inte att det även finns ett vattenlås där tvättmaskinen ansluter till avloppet.
Som lägenhetsinnehavare har du ansvar för att hantera ventilationen korrekt. Din ventilation ingår i ett system som påverkar övriga boende i huset. Det är därför inte tillåtet att installera aktiva spisfläktar i lägenheten, det vill säga en fläkt med egen motor (med undantag av s.k. kolfilterfläktar).
Filter till luftintagen i yttervägg (vanligtvis bakom radiatorerna) bör bytas eller tvättas med jämna mellanrum (minst en gång per år). Filter kan erhållas av föreningen eller köpas på en byggvaruhandel. Det är bostadsrättshavaren som själv ansvarar för tilluftventilernas funktion och att bekosta eventuella behov av reparationer av ventilerna.
Filtret till köksfläkten bör tas ner och rengöras minst fyra gånger per år, bl. a. av brandsäkerhetsskäl.
Installation av tvätt- och/eller diskmaskin ska göras fackmannamässigt och av företag som är auktoriserade för s.k. Säker Vatteninstallation. Uppkommer skada på grund av fel inkopplad disk- eller tvättmaskin täcks det vanligtvis inte av hemförsäkringen/bostadsrättsförsäkringen. Det är därför viktigt att man som boende regelbundet kontrollerar vattenrör och kopplingar som ansluter till diskmaskiner. Även enstaka droppläckage kan med tiden ge avsevärda skador.
Såväl tillverkare som försäkringsbolag rekommenderar dessutom, att man använder för ändamålet gjorda plastunderlägg (droppbricka) under diskmaskiner. Sådana underlägg rekommenderas även för kyl- och frysskåp. Underläggen minimerar läckageskador samt gör eventuellt kondensvatten synligt.
Föreningen står inte för skador orsakade av felaktigt inkopplade eller läckande vitvaror.
Värmeelementen på baksidan av kyl och frys bör dammsugas en gång per år, där det är möjligt. Det ökar livslängden på maskinerna och minskar elförbrukning och brandrisk.
Spanjoletthandtagen till dörrar och fönster liksom lås och gångjärn till entrédörren bör smörjas då och då. Det ökar livslängden och förbättrar funktionen.
Du kan spara energi och därmed hålla kostnaderna för föreningen och dig själv nere och samtidigt få ett bättre inomhusklimat i lägenheten, om du vädrar genom snabba korsdrag. Ställ heller inte möbler framför eller alltför nära radiatorerna.
Byt spruckna och trasiga tätningslister till fönstren. Se till att droppande kranar och rinnande WC-stolar repareras.
För lägenheters uteplatser gäller att befintlig beläggning med stenplattor tillhör lägenheten och de får inte avlägsnas. Dock får trätrall läggas ovanpå, vid behov med en låg underbyggnad (bärlinor).